Український Народний Союз заснував емігрант у Франції

28 серпня 1896 р. у селі Спас на Івано-Франківщині народився Олександр Миколайович Бойків, політичний і громадський діяч, член Сенату ОУН.

Олександр Бойків. ukrslovo-litavry.org.ua

Походив із заможної селянської сім’ї, навчався в Українській державній гімназії в Коломиї. Під час Першої світової війни – доброволець Легіону Українських січових стрільців. Хорунжий Української Галицької армії.

Після поразки Українських визвольних змагань емігрував до Чехії. Навчався на електротехнічному факультеті Празького університету, своєю активною діяльністю зарекомендував себе як лідер українського студентства.

Олександр Бойків. Фото: esu.com.ua

Член Української військової організації з 1926-го. За два роки очолив УВО у Празі. Особистий секретар Євгена Коновальця у Женеві (1930—1931).

Навесні 1931-го переїхав до Парижу. Заснував Український Народний Союз, створив приватну українську друкарню. Перший редактор тижневика «Українське слово» (1933—1934), що виконував роль неофіційного бюлетеня ОУН. Голова теренового проводу ОУН у Франції.

Під час Другої світової війни двічі заарештовувався нацистами, декілька місяців провів в ув’язненні в таборі Заксенгаузен.

Після війни повернувся до Франції. Активно співпрацював з українськими часописами. Референт преси та інформації Проводу Українських Націоналістів (1954—1964), член Сенату ОУН (1964—1968).

Помер 29 вересня 1968-го у Парижі (Франція).

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?